Udinese-Lazio: borzalmas kezdet, botrányos vég

Az olasz labdarúgó-bajnokság (Serie A) 35. fordulójában az Udinese és Lazio a dobogóért, valamint a Bajnokok Ligája-reményekért harcolt meg egymással. A borzalmas első félidő után kicsikarták a győzelmet a hazaiak, akik a mérkőzés végén egy sokáig vitatott gólt is szereztek – amely után elszabadult a pokol a pályán, így egy tízperces kényszer-ráadás után lett csak vége a bajnokinak.

A végletekig babonás Olaszországban a 13 éppen szerencsés szám, de nem annak a 13 játékosnak, aki sérülés vagy eltiltás miatt kihagyta az Udinese–Lazio találkozót. Pedig egy igen fontos bajnoki volt ez, hiszen a hazaiak a hatodik, a vendégek a harmadik helyről várhatták, utóbbiak csak hárompontnyi előnnyel. Mondhatni a két csapat összecsapásán a dobogó volt a tét, de ne legyünk álszentek: a bronzéremnél minden tekintetben többet ér manapság a Bajnokok Ligája, márpedig a Serie A harmadikja indulhat a megasorozat selejtezőjében.

Az első félidő viszont finoman szólva sem BL-szintűre sikeredett, csakis a hazaiak egykori Lazio-nevelés középpályásának, Giampiero Pinzinek távoli lövései és a vendégek kapusának, Federico Marchettinek védései jelentettek izgalmat, de akárcsak a hajrábeli Tommaso Rocchi-Samir Handanovic párbajban (előbbi öt méterről fejelt kapura, utóbbi nagyot védett), itt is a kapus győzött.

Folytatódott viszont a Lazio pechszériája, az első félidőben Matuzalémet és Giuseppe Biavát is sérülés miatt kellett lecserélni.

A fordulás után már jóval fogyaszthatóbb mérkőzést kaptunk, amelyet továbbra is a hazaiak domináltak, ám (közép-)távoli lövéseik rendre elkerülték a kaput. A római középpályások játékában annyi volt a kreativitás, mint IMF-hitelcsomagban a díszmasni, Rocchi általában három védővel birkózgatott, magára hagyottan.

A 69. percben megrezdült a háló: Maurizio Domizzi ívelt balról pontosan Antonio Di Natale elé, aki az ötösről a kapuba talált. 1–0

Nagy kérdés, hogyan hagyhatták ennyire magára a kék mezes védők az elmúlt két idény olasz gólkirályát…

A találat után csatárt hozott be a Lazio mestere, Edoardo Reja, míg kollégája, Francesco Guidolin a hajrára összes támadóját középpályásra váltotta.

A végére aztán elszabadult a pokol a gyepen, ugyanis a rómaiak kapusa, Marchetti előrefutott egy szöglethez, amely után a hazaiak megszerezték a labdát, a vendégek viszont leálltak, Marchetti egyenesen elterült a gyepen, mert jól hallhatóan lefújta a mérkőzést valaki a nézőtérről. A cserejátékos Roberto Pereyra ellenben futott tovább, ráadásul labdástól, amelyet az üresen maradt kapuba ívelt: 2–0.

Mauro Bergonzi játékvezető bizony jól tette volna, ha gyorsan véget vet a találkozónak, mert jó tíz percig balhéztak orra előtt a laziósók, akik közül André Diast kiállította, és alighanem rosszabb sorsra jut majd Marchetti, aki egyenesen meglökte Bergonzit. Szerencsére annak több esze volt, minthogy felmutassa a piros lapot (működött az életösztöne, fogalmazzunk úgy), de jelezte, hogy megjegyezte az esetet, majd a középkezdés után azonnal véget vetett a találkozónak.

Megszenvedett az Udinese a három pontért a Lazio ellen, pontosabban mindenki megszenvedett ezzel a mérkőzéssel, aki megtekintette. A lényeg: a győzelemmel továbbra is élnek az udineiek dobogós reményei, hiszen pontszámban befogták a Laziót; sőt, a Napolit és az Intert is.

Izgalmas lesz tehát a bajnokság vége, még úgy is, hogy a Lazio-játékosok ma megmutatták: formájuk elvesztése után idegileg is megzakkantak, így alighanem kiszállnak a bronzcsatából.

Forrás: NSO

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!