Az elveszett stadion: Stadio Moretti

Az utóbbi időkben sok szó esett arról, hogy mennyire jó volna, ha az Udinese végre az új stadionjában játszhatna. Az új Friuliban, amelynek terveit már bemutatták, és amelyet 2013/14-es szezon kezdetére terveztek átadni. Elég kevés idő van már addig, remélhetőleg lesz valami a projektből… De, ha már stadiontémánál vagyunk, akkor ne feledkezzünk meg a Friuli elődjéről, a Stadio Morettiről se, amelyben az Udinese első nagy sikereit aratta!

Az egykori Stadio Moretti 1920-ban nyitotta meg kapuit és egészen 1976-ig szolgált az Udinese otthonául. Csapatunk ebben a stadionban ünnepelhette történetének eddigi legnagyobb sikerét, az 1955-ös bajnoki ezüstérmet.

A Stadio Friuli 1976-os megépülte után az edzéseknek adott otthont, az építmény állapota azonban gyorsan romlott, így végül 1988-ban lebontották. A helyén egy parkot létesítettek, amelyet Alfredo Foni (1911-1985) után neveztek el. Foni egy udinei származású labdarúgó volt, aki a Juventusszal 1935-ben bajnok, az olasz válogatottal pedig 1938-ban világbajnok lett (Magyarországot 4:2-re legyőzve a döntőben).

A stadion befogadóképessége 25 ezer fős volt. A pályát futó- és versenypálya vette körbe, amelyen nem csak atlétikai, hanem motorversenyeket is rendeztek. A Stadio Moretti a szomszédos sörfőzde után kapta a nevét. Ma már sem a stadion, sem a sörfőzde nem áll. Az egykori bejárati kapu még megvan, onnan kezdődik a parkba vezető út. Ezt leszámítva már semmi nem emlékeztet az egykori sportpályára.

Stadio Moretti 1 Stadio Moretti 2 Stadio Moretti 3 Stadio Moretti 4 Stadio Moretti 5 Stadio Moretti 6

Az eredeti cikkért köszönet Christian Brucknernek, a Fußball, Soccer, Calcio & Co. blog szerzőjének!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!