Egy góllal verte az Arsenal odahaza az Udinesét

NSO — A végig lüktető mérkőzésen egy villámgóllal kezdtek az „ágyúsok”, majd az olaszok többször is egyenlíthettek volna.

Walcott már a meccs elején vezetést szerzett az Arsenalnak (fotó: Reuters)

Walcott már a meccs elején vezetést szerzett az Arsenalnak (fotó: Reuters)

Nem a legjobb szájízzel kezdte az Udinese elleni találkozót az Arsenal, hiszen csapatkapitánya, Cesc Fabregas a Barcelonához igazolt, Samir Nasri fél lábbal már Manchesterben van, Arsene Wenger és Robin van Persie pedig a lelátón, eltiltásuk miatt (Nasri is “elmeszelt”). A vendégektől a szintén a Barcelona által elcsábított Alexis Sánchez volt a legnagyobb hiányzó, de a találkozó első 15 percén egyáltalán nem látszottak meg az említett tények, mert nem győztük kapkodni a fejünket az események láttán.

Rögtön a negyedik percben megszerezte a vezetést a hazai csapat: Aaron Ramsey ment el szépen a jobb oldalon, beadását a berobbanó Theo Walcott az ötösről a kapu bal oldalába belsőzte. Az 1–0 után nem állt le a hazai csapat, ám az olaszokat sem dermesztette meg, hogy hátrányba kerültek. A kétszeres olasz gólkirály, Antonio Di Natale előbb megdöngette egy szabadrúgással a felső lécet, majd nagy helyzetben gyatrán Wojciech Szczesny kezébe emelt.

Egyre veszélyesebben támadtak az udinei „zebrák”, igaz, a hol összevissza, hol zseniálisan játszó Arsenal-védelem is besegített ebbe: a kolumbiai Pablo Armero például saját térfeléről vihette a kapusig a labdát akadálytalanul, és miután a kirobbanó Szczesny hárított, a kipattanót rárúgó Mauricio Isla lövését Alexandre Song egy egészen elképesztő becsúszással blokkolta. Nem sokkal később a balhátvéd Kieran Gibbs adta el a labdát a 16-oson belül, szerencséjére Antonio Di Natale elcsúszott lövés közben.

A játékrész utolsó negyedórájában kissé visszavettek a felek a gyilkos tempóból, de így is kifejezetten mozgalmas, lendületes, élvezetes első félidőt láthattunk, két bátran támadó csapattal.

A szünetben beállt a balhátvéd Gibbs helyére Johan Djourou, aki egy remek becsúszással mentett gólhelyzetben Di Natale elől, majd tíz perc múlva lement a pályáról, és átadta helyét az eredetileg  középső és jobb oldali védő Carl Jenkinsonnak.

Az olaszok a középpályán a második félidő elején sokkal szorosabban fogták a hazaiakat, így az Arsenal játéka meg sem tudta közelíteni az első félideit, különösképpen úgy, hogy hiányzott belőle a kreativitás és a lendület, dominált az oldalpassz. Az Udinese a két szélen próbált meg ekkor is az „ágyúsok” védelme mögé kerülni, párperces agresszív letámadásokkal és 16-os közeli lövésekkel is ügyesen operálva.

A hajrára fordulva beállt az Arsenalba saját nevelésű fiatal középpályás, Emmanuel Frimpong, és ez is sokat elárul a mostani csapatról. Az utolsó 15 percben ismét fantasztikus volt az iram. Az olasz csapat újabb helyzeteket alakított és hagyott ki, de a mérkőzéslabda mégis az angoloknak jutott: a 90. percben Gervinho remekül ugratta ki Walcottot, aki 12 méterről a bal alsót vette célba, ám Samir Handanovic egy elképesztő vetődéssel szögletre tolta a labdát.

A sok sebből vérző Arsenal egygólos előnnyel várhatja tehát az igen forrónak ígérkező udinei visszavágót, ahol az első mérkőzésen látottak alapján az olaszok reális győzelmi eséllyel lépnek pályára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!